İçindekiler
Mazot gübre desteği başvurusu yapabilmek için şu adımların takip edilmesi gerekmektedir:
- Başvuru yapacak kişiler öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydolması gerekmektedir. Kaydı olan kişiler ise kayıtlarını güncellemelidir.
- ÇKS sistemine kaydolan ya da kaydını güncelleyen kişiler, mazot ve gübre desteği başvurularını E-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilmektedir.
- E-devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır.
- Arama kısmına ise “Mazot, Gübre Desteği Başvurusu” yazıp aratın.
- Karşınıza gelen sayfada bulunan başvuru formunu doldurmanız gereklidir.
- Başvuru işlemlerini Bakanlık tarafından açıklanan tarihler arasında gerçekleştirmeniz gerekir.
- Kişilerin mazot gübre desteği başvurusu yapmaları için ÇKS sisteminde kayıtlarının bulunması durumunda İl ya da İlçe Müdürlüklerine başvuru dilekçesi vermeleri gerekmektedir.
Mazot Gübre Desteği Kapsamında Toprak Analizi Desteği Nasıl Alınır?
Mazot ve gübre desteği almak için şunlar yapılmalıdır:
- Çiftçi Kayıt Sistemine kaydolmaları gerekir.
- Çiftçinin mazot gübre desteği başvurusu yapıp destekten yararlanmak istediğini belirtmiş ise, başvuru dilekçesini belirlenen tarihlerde ÇKS sistemine kayıtlı olduklarına dair belgeyi İl / İlçe Müdürlüklerine iletmeleri gerekmektedir.
- Toprak analizi desteğini almak isteyen kişiler, toprak analizini Bakanlık tarafından yetkilendirilen laboratuvarlarda yaptırmalıdırlar.
- Çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarını ve mazot, gübre ve toprak analizi desteği başvurularını, arazilerinin bulunduğu İl / İlçe Müdürlüklerine bizzat giderek yapmaları gerekir.
Mazot gübre desteğine başvuru yapabilmek için şu adımların takip edilmesi gerekmektedir:
Başvuru yapacak kişiler öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydolması gerekmektedir. Kaydı olan kişiler ise kayıtlarını güncellemelidir. ÇKS sistemine kaydolan ya da kaydını güncelleyen kişiler, mazot ve gübre desteği başvurularını E-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilmektedir, gereken diğer şartlar makalemizin içinde yer almaktadır.
Mazot Gübre Desteği Alma Şartları Nelerdir?
Mazot gübre desteği almak için belirlenmiş olan koşullar şu şekilde verilmiştir:
- Kişilerin mazot ve gübre desteği başvurusu yapıp alabilmeleri için ÇKS sistemine kayıtlarının olması gerekir. Eğer ki kişi, ÇKS sistemine kayıtlı ise kaydı güncelleyip aktifleştirmeleri gerekir.
- ÇKS sistemi üzerinde kayıtları mevcut olan kişiler, ikamet ettikleri İl / İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru dilekçesi vermeleri gerekir.
- Kişilerin gübre desteği alabilmeleri için başvuru belgeleri içerisinde göstermeleri gereken minimum 1 dekarlık tarım arazisine sahip olmaları gerekmektedir.
- Kişilerin pek parça şeklinde 50 dekar alanlık arazilerinin bulunması durumunda toprak analizi yaptırılması gerekmektedir.
- Kişilerin toprak analizi yaptırmamaları durumunda ise mazot desteği alabilmekle birlikte gübre desteğinden yararlanamazlar.
- Başvuru yapacak kişilerin yetiştirecekleri tarımsal ürünlerin, tarım arazisinin bulunduğu coğrafi koşullara uygunluk göstermesi zorunludur.
- Çiftçilere mazot desteği, %50 olarak verilecektir.
- Çiftçiler, rekreasyon amacıyla yem bitki yetiştiriciliği için mazot ve gübre destekleri almak istemeleri halinde arazilerinin 1 dekardan büyük olması gibi bir şart bulunmaktadır. 1 dekar büyüklüğün altında bulunan tarım arazileri için mazot ve gübre desteği çiftçilere sağlanamamaktadır.
- Mazot ve gübre desteği başvurusu yapıp destek almak isteyen kişilerin en az 2 sene boyunca tarımsal faaliyetler içerisinde bulunmaları gereklidir. Mazot ve gübre desteği başvurusunun ardından, desteği almaya hak kazanan kişiler de en az 3 sene boyunca tarımsal faaliyetlerinin uygulamaya devam etmeleri belirlenen bir diğer şart arasında yer almaktadır.
- Mazot ve gübre desteği için başvuru yapacak olan kişilerin önceki zamanlarda KOSGEB ya da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olan TKDK tarafından herhangi bir destek almamış olmaları gerekmektedir.
- Çiftçilerin yıllık hasatlarını yapmaları durumunda üretimleri kapsamında vergi levhalarına sahip olmaları zorunludur.
- Mazot ve gübre desteğine başvuru yapacak olan çiftçilerin geçmiş dönemlere ait herhangi bir vergi borcu olmaması şarttır.
- Mazot ve gübre desteğine başvuru yapacak olan çiftçilerin sicillerinin temiz olması, desteği almak açısından oldukça önemlidir.
- Son olarak da bu desteği almak isteyen çiftçilerin toprak analizini gerçekleştirmeleri sonrası şahsen Tarım ve Orman Bakanlığına müracaat etmeleri oldukça önemli bir durumdur.