Mağdur olan pek çok çiftçiye 100 TL kuraklık desteği devlet tarafından sağlanması planlanır. Çiftçiye kuraklık desteği için kişinin bazı kriterleri karşılıyor olması gerekir. Tarım ve Orman İl Genel Müdürlüğü tarafından çiftçilere duyurulan bu destek ile pek çok kişinin mağduriyetinin giderilmesi hedeflenir.
Çiftçiye 100 TL Kuraklık Desteği Nedir?
İklim problemlerinin ortaya çıkması ve yıllık yağış oranlarının her geçen gün azalması ile toprakta kurumalar gözlenir. Durum böyle olunca çiftçinin mahsulü de yetiştirilemeden kurur. Bu noktada devlet desteği niteliğinde mağdur olan çiftçilere yardım düzenlenir. Çiftçiye 100 TL kuraklık desteği ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyledir:
- Kuraklık desteği; Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu tarafından halka duyurulur.
- Kuraklık desteğinin temel amacı; iklimsel faktörlere bağlı olarak yetersiz yağışlara maruz kalınması nedeniyle tarım alanında üretim gerilemeye başlar. Kuraklığa bağlı olarak kayıp yaşayan çiftçilere yardım için böyle bir destek planı oluşturulur.
Çiftçiye 100 TL Kuraklık Desteği Kimleri Kapsar?
Değişen iklim koşulları nedeniyle bölgesel kuraklıkların ortaya çıkması üretim ile ilgilenen çiftçiyi zor duruma sokar. Elde edilmesi planlanan mahsulün zarar görmesi sonucunda kuraklık desteği adı altında yardım planı oluşturulur. Çiftçiye 100 TL kuraklık desteğinden yararlanabilecek kişiler şunlardır:
- Kuraklık desteği resmi olarak çiftçilik yapan vatandaşları kapsar.
- Bu kapsamda kuraklığa bağlı olarak ürünlerin en az %30 zarar görmüş olması şartı aranır.
- Ürünü zarar gören çiftçi dekar başına 30 TL ile 100 TL arasında ödeme alır.
- Çiftçilik belgesine sahip olmadan bahçesini ekip biçen kişiler çiftçiye kuraklık desteği projesinden yararlanamaz.
Çiftçiye 100 TL Kuraklık Desteği Hangi Ürünleri Kapsar?
Mahsulü zarar gören çiftçilere 30 TL ile 100 TL arasında yardım yapılması için bazı şartların uygunluğu aranır. Bu noktada çiftçiye 100 TL kuraklık desteği projesinin geçerli olduğu tarım ürünleri şunlardır:
- Buğday
- Arpa
- Çavdar
- Tritikale
- Yulaf
- Mercimek
- Nohut gibi kurak alana ekilen tarım ürünleri kapsamında destek alınabilir.
İlgili arazide bu ürünlerin ekili olması şartı gerekirken ÇKS sistemine kayıtlı bir parsel olması da önem taşır.
İklim problemlerinin ortaya çıkması ve yıllık yağış oranlarının her geçen gün azalması ile toprakta kurumalar gözlenir. Durum böyle olunca çiftçinin mahsulü de yetiştirilemeden kurur. Bu noktada devlet desteği niteliğinde mağdur olan çiftçilere yardım düzenlenir.
Çiftçiye 100 TL Kuraklık Desteğinde Dekar Başına Ne Kadar Ödeme Alınır?
Her geçen gün Kilis gibi ülkenin pek çok bölgesinde kuraklığın daha çok baş göstermesi ile üretimde aksamalar gözlenir. Çiftçi hesapladığı mahsulü elde edemediği için zarara girerek zor durumda kalır. Bunun Sonucunda dekar başına ödenmesi planlanan çiftçiye kuraklık desteği ödeme planı şu şekildedir:
Bu kapsamda çiftçilerden, verim kaybı;
- Yüzde 30-39 arasında olanlara dekar başına 30 TL,
- Yüzde 40-49 arasında olanlara dekar başına 40 TL,
- Yüzde 50-59 arasında olanlara dekar başına 50 TL,
- Yüzde 60-99 arasında olanlara dekar başına 60 TL,
- Yüzde 70-79 arasında olanlara dekar başına 70 TL,
- Yüzde 80-89 arasında olanlara dekar başına 80 TL,
- Yüzde 90-99 arasında olanlara dekar başına 90 TL,
- Yüzde 100 kayıp yaşayanlara da dekar başına 100 TL ödeme yapılmasına karar verilir.
Verim kayıplarının belirlenmesinde, ilgili tarım havzasının yağış durumuna ilişkin meteorolojik veriler ve TARSİM kayıtları dikkate alınarak ilçe tahkim komisyonları tarafından belirlenen oranlar esas alınarak hareket edilir.
Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, sigortasız çiftçiler de afet fonu aracılığı ile bu yardımdan yararlanabilecek. Çiftçinin ilgili arazisi, ekili olan ürünü incelenerek yapılacak olan incelemeler doğrultusunda çitçiye kuraklık desteği kampanyası kapsamında bir defaya mahsus Ziraat Bankası aracılığı ile ödeme yapılacak.