Devlet, üniversite öğrencilere destek sağlamak amacıyla birçok alanda burs imkânı vermektedir. Bunlar arasında her üniversite öğrencisinin başvuru yapabildiği KYK burs ve yurt programına ek olarak 2016-2017 yılında hayata geçirilen YÖK Destek Bursu da önemli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca üniversite öğrencileri için Millî Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan burs programından da yararlanmak mümkün. İçeriğimizden devlet destekli burslar, devletin burs verdiği bölümler ve burs başvuru şartları gibi konularda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
YÖK Destek Bursu Nedir?
YÖK Destek Bursu, 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren belirli bölümlere ilk 3 sırada yerleşen öğrencilere verilen karşılıksız maddi bir imkandır. Öğrencinin burstan hak elde edebilmesi için yerleştiği lisans programına ilk 15 tercih arasında yer vermiş olması da gerekiyor. Lisans eğitimi süresince 4 üzerinden 2,50 veya 100 üzerinden 65 ve üzeri yıllık ortalamayla bir üst sınıfa geçen öğrenciler için YÖK Destek Bursu kesintisiz olarak devam edecektir.
YÖK Destek Bursu verilen bölümler şu şekilde sıralanabilir: Temel bilimler olarak nitelendirilen; Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik bölümleri, Ziraat, Orman, Tarım, Su Ürünleri, Hayvancılık ve bu bölümlerle ilgili programlar, Yer bilimleri ve bu bölümlerle ilgili programlar, Maden Mühendisliği, Tekstil ve Deri Mühendisliği ve Felsefe bölümü.
YÖK Destek Bursu Verilen Bölümler
Yükseköğretim sisteminde nitelikli eğitimin daha ileriye taşınması adına verilen YÖK Destek Bursu, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği bölümleri tercih eden öğrenciler için hazırlanan bir burs programıdır. YÖK Destek Bursu verilen bölümler şu şekilde sıralanabilir:
- Temel bilimler olarak nitelendirilen; Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik,
- Ziraat,
- Orman,
- Tarım,
- Su ürünleri,
- Hayvancılık ve bu bölümlerle ilgili programlar,
- Yer bilimleri ve bu bölümlerle ilgili programlar,
- Maden mühendisliği,
- Tekstil ve deri mühendisliği,
- Felsefe bölümü.
KYK Bursu Nedir?
KYK bursu, devlet üniversitesinde lisans, ön lisans, yüksek lisans ve dikey geçiş ile 4 yılık okula devam eden öğrencilere yılın her ayının belirli bir gününde verilen karşılıksız bir ödenektir. Bunlara ek olarak ham puan bazında değerlendirmeye göre ilk 100’e giren öğrencilere de özel bir burs veriliyor. Her yıl belirli oranlarda artış gösteren KYK bursundan, ilk 100’e giren öğrenciler ise 3 katı oranında ödenek almaktadır.
Devletin Karşılıksız Verdiği Burslar
KYK Bursu, YÖK Destek Bursu, KYK İlk 100 bursunun yanı sıra Millî Eğitim Bakanlığı bursu da devletin karşılıksız verdiği burslar kapsamında değerlendirilmektedir. MEB bursu, Anadolu Öğretmen Liseleri’nden mezun olan ve devlet üniversitelerinin öğretmen yetiştiren fakültelerden herhangi birine ilk 5 tercihi içinde yerleşen öğrencilere veriliyor.