Türkiye’de doğmuş ve büyümüş bir kimseye doğumundan sonra nüfus ve vatandaşlık işyeri genel müdürlüğü tarafından verilen 11 haneli vatandaşlık numarasına kimlik no denir. Bu sayının son hanesi mutlaka çift sayıdır ve her kişinin kimlik no kendisine özel bir numaradır. Ülke sınırları içerisinde resmi kurumlar ve adli işlemler gibi bir çok işler bu 11 haneli vatandaşlık numarası ile gerçekleştirilir.
Mal Varlığı Sorgulama Nedir?
Kişi ya da aile bireylerinden bir kimse gelirler müdürlüğüne giderek kimlik belgesi ile mal varlığı sorgulaması direkt yapabilir. İnternet aracılığı ile mal varlığı sorgulaması yapabilmek artık mümkün. Türkiye vatandaşlarının resmi kalemlerdeki özel işlerini halletmeleri için kurulmuş olan E-devlet sisteminden artık hızlı bir şekilde T.C. kimlik no ile mal varlığı sorgulama yapabilmek mümkün.
Bu işlem için öncelikle E-devlet şifresi sahibi olmanız gerekmekte. Bu şifreyi size en yakın Ptt şubelerinden küçük bir miktarda fiyata almanız mümkündür. E-devlet şifrenizi aldıktan sonra T.C. kimlik no ve E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapıp arama kısmına tapu bilgileri ya da veraset sorgulama yazmanız yeterli olacaktır. Sizi üzerinize kayıtlı olan taşınmazlar bilgilerini içeren ekrana yönlendirecektir.
Yaşayan Birinin Mal Varlığı Nasıl Öğrenilir?
Yaşayan birinin mal varlığını öğrenebilmeniz için T.C. kimlik No ve e-devlet şifresini bilmeniz gerekmektedir. Aksi halde gelirler müdürlüğünde bir başkasının bilgilerine erişebilmeniz mümkün olmayacaktır.
Mal Varlığı Araştırmasını Kim Yapar?
Mal varlığı araştırmasını borçlu kişinin bu durumuna istianeden tapu sicil müdürlüğü, belediyeler ve bankalar ile T.C. kimlik No ile mal varlığı sorgulama yazışmaları yapılabilmektedir.
Takbis Mal Varlığı Sorgulama Ne Demek?
Türkiye sınırları içerisinde tapu ve kadastro kayıtlarındaki mülkiyet verilerine elektronik ortamda hızlı bir şekilde erişebilmek ive işlem yapabilmek için kurulmuş olan Takbis mal varlığı sorgulama için hızlı ve etkin bir E-devlet sistemidir.
T.C. İle Tapu Sorgulama Şifresiz
T.C. No ile tapu sorgulama mümkün olmakla birlikte bu kişilerin mal güvenliği için bu bilgilere sadece şifre ile erişebilmek mümkündür. Bir başkasının izni ve rızası, bilgisi olmadan bu işlemi gerçekleştirebilmek mümkün değildir. Ancak konusu olan kişinin T.C. kimlik No ve e-devlet sistemi şifresine erişebilirseniz sorgulama yapabilirsiniz.
Miras Sorgulama İşlemi
Miras sorgulama işlemi, artık elektronik ortamda sorgulanabilir. E-devlet şifresi ile e-devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına veraset ilamı sorgulaması yazarak ya da mirasçılık belgesi sorgulama yazarak erişebilirsiniz.
Mirasçılık belgesine başvurmak için günümüzde pek çok insan Sulh hukuk mahkemelerine ya da notere başvurarak bu ilamı alabiliyor. Hayatını kaybeden kişinin mal varlığının bulunduğu tapulara, bankalara ve taşınır taşınmaz her türlü mirasa ayrı ayrı erişmek yerine bu kurumlara tek bir başvuru yaparak miras bilgisinin tamamına tek seferde erişebilirsiniz.
Başkasına Ait Tapu Sorgulama
Günümüzde tapuların tamamı tek bir sistemi olan Tapu kadastro genel müdürlüğünde tutulmaktadır. TKGM sistemi sayesinde vatandaşlara E-devlet şifresi ile bu sistem üzerinden tapu bilgilerine erişebilme sistemi tanınmıştır.
Ölmüş bir kişinin tapu sorgulamasını mirasçısı ve ya yasal temsilcisi değilseniz erişebilmeniz mümkün değildir. Yaşayan bir kişinin de bilgi ve rızası olmadan bu bilgilere erişebilmeniz mümkün değildir.
Ancak o kişinin E- devlet şifresi ve T.C. No ile sorgulama yapabilirsiniz. Bir arazi varsa ortada o araziyi parsel ve parafta sorgulama yapabilmeniz mümkün olup Tapu ve kadastro genel müdürlüğüne giderek arsanın yer ve bilgilerini vererek sorgulama yapabilmeniz mümkündür. Aynı zamanda tapu parsel sorgulama için de Tapu kadastro genel müdürlüğüne giderek sorgulama yapabilirsiniz.
Miras Kalan Mallar Nasıl Öğrenilir?
E-devlet sistemine giriş yapıp veraset ilamı sorgulama yazdığınızda miras bilgilerine erişebilirsiniz.