Birçok farklı işlem, e-devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirilebilir ve bunlardan biri Dava Dosyası Sorgulama işlemidir. Eğer adınıza açılmış bir dava kaydı bulunmuyorsa, sistem size ‘Adınıza açılmış ya da müdahil olduğunuz bir dava kaydı bulunamamıştır’ mesajını gösterecektir. Ancak adınıza açılmış bir dava kaydı varsa, dava dosyalarına ait detaylı bilgilere erişebileceksiniz. Bu bilgiler arasında dava konusu, değeri, taraflar, duruşma tarihleri ve dosyanın hangi aşamada olduğu gibi önemli detaylar yer alır. Ayrıca, davaya ilişkin kararın verilip verilmediği ve eğer temyiz aşamasındaysa temyiz durumu gibi bilgilere de erişebilirsiniz.
E-Devlet Üzerinden Dava Dosyası Nasıl Sorgulanır?
E-devlet üzerinden Dava Dosyası sorgulama işlemi için e-devlet sisteminin dava dosyası sorgulama ekranına gitmeniz gerekmektedir. Bu ekran üzerinden dava dosyalarının durumunu inceleyebilir, kendi davalarınızın varlığını ve diğer tüm ayrıntıları öğrenebilirsiniz.
Kullanıcılar arasında en çok merak edilen konulardan biri de Dava Dosyalarının nasıl sorgulanacağıdır.
Bir kişinin hakkında açılmış olan bir davanın varlığı, UYAP Vatandaş Portalı veya e-devlet üzerinden dava dosyası sorgulama işlemiyle tespit edilebilir.
Sorgulama yapabilmek için e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giderek Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında bulunan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna tıklamanız yeterlidir.
Açılan ekranda, adınıza açılan dosyaları görüntüleme imkanınız bulunmaktadır. ‘Adınıza Açılmış ya da Taraf Olduğunuz Davalar‘ adını taşıyan bu bölümde, Adalet Bakanlığına bağlı olan tüm dosyalarınızı görebilirsiniz.
Uyap Vatandaş Portalı Üzerinden Dava Dosyası Sorgulama
Uyap Vatandaş Portalı üzerinden dosya sorgulama sayfasına eriştiğinizde, ‘Yargı Türü‘ bölümünden görmek istediğiniz dava dosyasının türünü seçebilirsiniz. Ceza davaları için ‘ceza,’ hukuk davaları için ‘hukuk,’ idari yargı davaları için ise ‘idari yargı’ seçeneğini belirlemelisiniz. Bu seçimi yaptıktan sonra ‘Yargı Birimi‘ seçimine geçmelisiniz. Bu bölümde sorgulamak istediğiniz dava dosyasının hangi yargı biriminde olduğunu seçerek (örneğin Ağır Ceza Mahkemesi) bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Yargı birimi seçimini tamamladıktan sonra ‘Mahkeme‘ seçimini yapabilirsiniz. Eğer seçtiğiniz yargı biriminde dava dosyanız bulunmuyorsa, ‘seçilen yargı biriminde dosyanız bulunmamaktadır’ uyarısını alacaksınız.
Mahkeme seçimini yaptıktan sonra ‘Dosya Durumu‘ seçimini yapmalısınız. Eğer dava dosyanız hala devam ediyorsa ‘açık,’ davanız tamamlanmış ve kapanmışsa ‘kapalı’ seçeneğini seçmelisiniz. Dosya durumu seçimini yaptıktan sonra ‘Dosya Sorgula‘ butonuna tıklayarak dava dosyalarınızı listeleyebilirsiniz.
Listede, davada hangi taraf olduğunuz, davanızın görüldüğü mahkeme, dava esas numaranız, dava açılış tarihi ve dava durumu gibi bilgileri görebilirsiniz.