SGK rapor parası ne zaman yatar sorusu sigortalı bir şekilde çalışan ve rapor kullanan kişilerce merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Sigortalı çalışanlar farklı sebeplerden dolayı almış aldıkları raporlardan dolayı ücret alabilmektedir. Özellikle hamilelik, iş kazası veya farklı hastalıklardan dolayı sigortalı çalışanlar raporlardan ücret alabilmektedir. Peki SGK rapor parası ne zaman yatar?
SGK’a bağlı olarak çalışan kişiler, bir kazaya ya da hastalığa maruz kaldığında veya hamile kaldığında doktorlardan rapor talep edebilmektedir. SGK tarafından yetkili doktorlara gidip gerekli formları doldurduğunuzda konuyla alakalı sağlık raporu alabiliyorsanız. Sağlık raporu aldıktan sonra SGK hesabınıza rapor parasını yatırmaktadır. SGK’lı işçilerin, akıllarında en çok yer alan sorulardan bir tanesi de SGK rapor parasının ne zaman yattığı konusudur. Rapor parasının en kısa süre içerisinde yatabilmesi için raporunuzu aldıktan sonra en kısa süre içerisinde gerekli mercilere ulaştırmanız gerekir.
SGK Rapor Parası Ne Kadar?
İş yerinde yaşadığınız iş kazaları, hastalıklar gibi farklı rahatsızlıklardan dolayı almış olduğunuz raporlar için SGK tarafından ödeme yapılmaktadır. SGK, aynı zamanda hamilelik raporu alan kadın çalışanlar için de rapor parasını yatırmaktadır. SGK’ya bağlı olarak çalışan işçilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konulardan bir tanesi de SGK rapor parasının ne kadar olduğudur.
SGK rapor paraları birçok önemli faktöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan yeni karara göre 2021 yılında bir asgari ücretlinin rapor parası 3 bin 577 lira 50 kuruş, net ise 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak kararlaştırılmıştır. SGK rapor parasına geçmiş yıllara göre 2021 yılında %21 oranında bir zam yapılmıştır. Kıdemli kişilerin rapor parası da asgari ücrete göre farklılık gösterebilmektedir.
SGK Rapor Parası Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
SGK rapor parası, iş göremezlik ödeneği olarak da bilinmektedir. SGK tarafından rapor parası alabilmek için bazı şartları karşılamak gerekmektedir. Öncelikle SGK tarafından rapor parası alabilmek için iş yerinde aktif bir şekilde çalışma hayatına sahip olması ve bu süreç içerisinde hamilelik yaşaması, iş kazası veya iş hastalıkları yaşaması gerekir.
Rapor parası alabilmek için bir diğer gerekli şart ise; rapor parası almak isteyen kişinin SGK tarafından belirlenmiş olan hekim veya sağlık kurumlarından rapor almış olması gerekir. Bunların yanı sıra rapor parası almak isteyen kişilerin SGK prim borcu olmaması veya kısa süre içerisinde geçecek bir hastalığa sahip olmaması gerekir. Bu şartlar dışında SGK tarafından belirlenen hekimlerden veya kurumlardan alınan sağlık raporları için işçilere SGK rapor parası ödenmektedir.
SGK Rapor Parası Sorgulama İşlemi
İş kazası, iş hastalığı veya hamilelik süreci geçirdiyseniz ve doktorlardan sağlık raporu aldıysanız, rapor parasının yatıp yatmadığını sorgulayabilirsiniz. SGK rapor parasını almaya hak kazanan kişiler E devlet üzerinden rapor parasını sorgulayabilirler. E-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaparak rapor parasını hızlı bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra PTT şubelerinden de kimlik kartınızla birlikte sorgulama yapabilirsiniz.
Rapor parası alabilmek için; rapor parası almak isteyen kişinin SGK tarafından belirlenmiş olan hekim veya sağlık kurumlarından rapor almış olması gerekir!
SGK Rapor Parası Yatma Tarihi
Sağlık raporu alan kişiler, raporları işverenlerine teslim etmelidir. İşveren teslim edilen sağlık raporunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilettiği sürenin üzerinden 15 gün içerisinde işçilerin hesabına SGK rapor paraları yatmaktadır. İşçilerin hesabına yatırılan paraların 2 ay içerisinde hesaptan çekilmesi gerekir. SGK rapor parasının hesabınıza yatıp yatmadığını veya hak kazanıp kazanmadığınızı da E devlet üzerinden veya PTT şubeleri üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. SGK rapor parası ne zaman yatar ve kimler yararlanabilir konusu hakkında detaylı bilgi alabilmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.