Yurtdışı emeklilik borçlanması ne kadar sorusu son yıllarda en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de emekli olmak istediklerinde belirli bir borçlanmayla emekli olabiliyor. Fakat son günler de bu sistemde değişiklik yaşandı.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, daha önce Türkiye’de emekli olsun veya olmasın borçlanarak emeklilik hakkı kazanabilmektedir. Yurtdışında kaldığı gün boyunca ödeme yaparak Türkiye’de emekli olabiliyorlar. Fakat bu sistem 1 Ağustos 2019 itibari ile değişti. Yeni sistemde Türkiye’de nasıl emekli olunuyor, emeklilik borçlanması ne kadar, borç hesaplaması nasıl yapılıyor gibi birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kimler Yurtdışı Emeklilik Borçlanmasından Yararlanabilir?
Yurtdışı emeklilik borçlanmasından yararlanmak isteyen kişilerin akıllarında yer alan bir diğer soru da; bu sistemden kimlerin yararlanabileceğidir. Yeni düzenlemelere göre 18 yaşından itibaren yurtdışında çalışmaya başlamış her Türk vatandaşı yurtdışı emeklilik borçlanmasından yararlanabilmektedir. Kadınlar ise hem çalıştıkları gün hem de 18 yaşından sonra yurtdışında bulunma süreleri hesaplanarak bu sistemden yararlanabilmektedir.
Türkiye’de emekli olmak isteyen yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konulardan biridir. Son düzenlemelere göre 18 yaşından itibaren yurtdışında çalışmaya başlamış her Türk vatandaşı bu sistemden yararlanabilmektedir.
Yurtdışı Emeklilik Borçlanması Nasıl Hesaplanıyor?
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, son yıllardan en çok yurtdışı emeklilik konusunu merak etmektedir. Yurtdışında çalışmasına rağmen Türkiye’de emekli olmak isteyen vatandaşlar, borçlanma hesaplamalarının nasıl yapıldığını da oldukça merak etmektedir. 1 Ağustos 2019 tarihinde yurtdışı emeklilik sisteminde bazı değişiklikler meydana geldi. Daha önceki sistem de emeklilik borçlanması, brüt asgari ücret ile bu ücretin 7.5 katı arasındaki fiyatın %32’si olarak hesaplanıyordu.
Yapılan yeni değişikliklere göre yurtdışı emeklilik borçlanması hesaplamasına oldukça önemli bir detay eklendi. Başvuru yapan vatandaşların seçilen kazancının %45’i alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. Türkiye’de emekli olmak isteyen vatandaşların bu hesaplamaları yaparak ne kadar borçlanacaklarını öğrenebilirler.
Yurtdışı Emeklilik Borçlanması 2022
Türkiye’de emekli olan isteyen ve yurtdışında çalışan Türk vatandaşları, yurtdışı emeklilik borçlanması 2022 fiyatlarını oldukça merak etmektedir. Geçen yıllarda yapılan düzenlemelere göre borçlanma hesaplanmasında da değişiklik meydana geldi. Daha önceki hesaplamalarda %32 alınırken, yeni düzenlemelere göre seçilen kazancın %45’i alınarak hesaplama yapılmaktadır. 2022 yılında borçlanma için alt sınır 98.10 TL iken, üst sınır ise 735.75 TL olarak belirlenmiştir.
Alt sınır borçlanma hesaplamasına göre 98.10 TL’nin %45’i 44.14 olarak belirlenmektedir. Buna göre bir yıllık borçlanma tutarı ise 1.324,35 TL olarak hesaplanır. Yurtdışı emeklilik borçlanması hesaplamalarını verilen verilere göre sizlerde hesaplayabilirsiniz.
2019 yılına göre borçlanmış kişiler 4A statüsünde kabul edilirken, yapılan yeni düzenlemelere göre yurtdışında yaşayan vatandaşlar 4B Bağ-Kur statüsü kapsamına alınmıştır.
Yurtdışı Emeklilik Borçlanması Sigortalılık Statüsü Nasıl Belirleniyor?
Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’de emekli olmak isteyen vatandaşlarımızın akıllarında emeklilik borçlanmasının sigortalılık statüsü de bir soru işaretidir. 1 Ağustos 2019 tarihine kadar yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de sigorta kapsamında 4A olarak statüsü belirlenmişti. Fakat yapılan değişiklikler sonrasında yurtdışı emeklilik düzenlemesinden yararlanan kişiler 4B statüsünde yani Bağ-Kur kapsamında kabul edilecektir. 2019 yılına göre borçlanmış kişiler 4A statüsünde kabul edilirken, yapılan yeni düzenlemelere göre yurtdışında yaşayan vatandaşlar 4B Bağ-Kur statüsü kapsamına alınmıştır.
Yurtdışı emeklilik borçlanması hesaplaması ve sigortalılık statüsü gibi konularda detaylı bilgi öğrenmek istiyorsanız yukarı da yer alan bilgileri tekrar okuyabilirsiniz. Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’de emekli olmak isteyen her vatandaşın aklında yer alan borç hesaplanmasıyla ilgili bilgileri okuyarak sizler de kendi hesaplarınızı yapabilirsiniz. 2021 yurtdışı emeklilik borçlanması hesaplamasında alt sınır ve üst sınırlarda diğer yıllara göre farklılık göstermektedir.