Bir çalışanın rapor parasının nasıl hesaplandığı, ne zaman yattığı, nereye yattığı, rapor parasının tutarını nereden öğrenebileceği gibi sorular sigortalı çalışanların çokça araştırdığı konular arasında yer alıyor. Rapor parası bir diğer adıyla geçici iş göremezlik ödeneği konusu hem işçiyi hem de işvereni oldukça yakından ilgilendiren bir mevzudur.
İşçinin hastane gibi sağlık kurumlarından almış olduğu raporun işveren tarafından zamanında SGK’ ya bildirilmesi gerekmektedir. Zamanında bildirilmeyen raporlar işverene idari para cezasına yol açmakta ve işçinin rapor parasını zamanında alamamasına sebep olur.
Rapor (geçici iş göremezlik) sigortalı bir çalışanın, doğum, iş kazası, hastalık, ameliyat gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilmiş olan sağlık kuruşları tarafından sigortalıya verilen istirahat süresini gösteren resmi bir belgedir. Sağlık kuruluşlarından alınan rapor ile işe gidemedikleri gün için Sosyal Güvenlik Kurumunun sigortalıya ödediği ücrete de rapor parası (geçici iş göremezlik ödeneği) adı veriliyor.
Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

- Sigortalıya yapılacak olan ödeme tedavi şekline göre değişkenlik gösterir.
- Yatarak tedavi edildiğinde günlük kazancın yarısı kadar
- Ayakta tedavi edildiğinde günlük kazancın 2/3 ü kadar ücret verilir.
- Asgari ücretle çalışan bir işçinin rapor parası, 2023 yılı (ilk 6 aylık süre) için ayakta tedavide günlük, 144,5 liradan 223.5 TL’ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık bedel 167.68 TL’ye yükseldi.
İş kazasına uğrayan işçi istisna olarak tutularak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamakla birlikte iş kazası sebebiyle rapor alan işçilere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapılır.
Rapor Parası Nereye Yatar?
Rapor parası PTT‘ye yatırılmaktadır.
Rapor Parası Tutarını Nereden Öğrenebilirim?
SGK tarafından alınan rapor için hesaplanan Geçici İş Göremezlik Ödeneğini E-Devlet sistemine girerek “4A-4B İş Göremezlik Ödemesi Görme” ekranından öğrenebilirsiniz.
Bir diğer öğrenme şekli ise e devlet üzerinden onaylanan cep telefonunuza ilgili sağlık kuruluşunuzdaki işlemleriniz sonrasında SGK dan sms ile bilgi geliyor.
Postaneden Alınmayan Rapor Parası Ne Olur?
Şayet SGK tarafından şahsınıza yatırılan rapor parasını PTT‘den çekmezseniz belli bir süre sonra paranız SGK’ ya iade edilir ve emanet hesaplarına geçer.
Rapor Parasını PTT’ye Gitmeden E-Devlet Üzerinden Bankama Nasıl Aktarırım?
Rapor parasını PTT’ye gitmeden çok kısa bir sürede E Devlet üzerinden birkaç işlemle halledilebilir.
1. Şifreniz ile e devlet uygulamasına giriniz
2. Ara butonuna Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama yazınız
3. Yeni hesap butonuna tıklayınız
4. Paranızın hangi bankaya yatmasını istiyorsanız o bankayı seçiniz
5. Çıkan ekran mail ve cep telefonu doğrulaması yapınız
6. Paranız seçtiğiniz bilgiler doğrultusunda banka hesabınıza yatar.
Bu işlemler sırasıyla uygulandığında PTT ‘ye gitmeden rapor parası hesaba aktarılır.