Şehir içi ve şehirlerarası yollarda araç kullananların aşmamaları gereken bazı hız limitleri vardır. Gerek yolcuların gerek sürücülerin gerekse yayaların güvenliğini sağlamak, trafiğin seyrini düzenlemek ve olası kazaları engellemek için hız limitleri konmuştur. Hız limitlerini aşan sürücüler içinse belli oranlarda trafik cezası kesilmekte, kesilen cezalar ehliyete işlenerek kişinin sicilini etkilemektedir.
Araçların hız limitlerine uyup uymadıkları yeni nesil teknolojilerle takip edilmekte ve anlık kayıt yöntemiyle hız limitlerini aşan araçlar tespit edilmektedir. Radar adı verilen cihazlara takılan kişiler için oluşturulan para cezalarını sürücüler ödemek durumunda ise de kimi hallerde itiraz edilerek iptal ettirilebilmektedir.
Radar Cezası Miktarları
Radar cezaları miktarı hız limitinin ihlaline göre değişmektedir. Bu noktada güncel radar cezaları şöyledir:
Ceza Kodu Hız Aşım Oranı Ceza Miktarı Ceza Puanı
51/2-A %10- %30 arası hız aşımı 314 TL 10
51/2-B %30- %50 arası hız aşımı 652 TL 15
51/2-C %50 ve üzeri hız aşımı 1339 TL 15
Radar cezaları kesildikten sonra tutanaklar araç ruhsatının kayıtlı bulunduğu adrese PTT aracılığıyla ulaştırılır. Tebliğden itibaren 15 gün içinde radar cezası ödenir ise ceza tutarı üzerinden %25 indirim uygulanır. Radar cezasına itiraz içinse gerekli mercilere müracaat edilmelidir.
Radar Cezasına İtiraz Süresi
Radar cezası bir tür idari para cezası olup itiraz için Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulmalıdır. Radar cezası itiraz işlemleri için ceza tutanağının tebliğinden itibaren 15 gün içinde başvuru yapılmalıdır. Aksi taktirde cezalar kesinleşmiş kabul edilir.
Çoğu zaman göz ardı edilen konulardan birisi 15 günlük itiraz süresi radar cezasının kesildiği tarihten değil, tutanağın tarafınıza tebliğinden itibaren başladığıdır. Artık adınıza kesilen trafik cezasını tebliğ edilmeden önce e-devlet sisteminde, Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasında görebilir, önceden itiraz dosyanızı hazırlayabilirsiniz.
Mahkeme kararlarına göre radar ile hız tespiti yapılan durumlarda sürücüler önceden uyarılmalıdır. Uyarılar trafik levhalarıyla, trafik işaretleriyle vs. yöntemlerle yapılabilir. Yargıtay kararlarına göre herhangi bir uyarı yapılmadan kesilen trafik cezaları iptal edilmektedir.
Radar cezası bir tür idari para cezası olup itiraz için Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulmalıdır. Radar cezası itiraz işlemleri için ceza tutanağının tebliğinden itibaren 15 gün içinde başvuru yapılmalıdır. Aksi taktirde cezalar kesinleşmiş kabul edilir.
Radar Cezasına İtiraz İçin Gerekli Belgeler
Radar cezasına itiraz ederken bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgeler şunlardır:
- Radar cezasına itiraz dilekçesi,
- İdari trafik cezası karar tutanağının fotokopisi,
- İdari trafik cezası karar tutanağının tebliğinin fotokopisi,
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi,
- Ruhsat fotokopisi.
Bütün bu belgelerle birlikte bulunduğunuz yerin Sulh Ceza Hakimliği’ne müracaat edebilirsiniz. Cezalar tebliğ edilirken herhangi bir delil ya da fotoğraf bulunmuyorsa haksız ceza kesilmiş olabilir. Bu durumda cezanın iptal olasılığı artar ve eksik durumlar itiraz dilekçesinde belirtilmelidir.
Gerek radar cezası gerekse diğer trafik cezaları için ceza tutanağının tebliğinden sonraki 15 gün içinde cezayı ödeyip yine aynı süre içinde itiraz da edebilirsiniz. Böylece cezayı indirimli ödemiş olursunuz ve itirazınız olumlu kabul edilirse paranızı geri alabilirsiniz.