Yeni bir araç almak isteyenler çeşitli hususlara dikkat ederek tercih yapmaya çalışır. Bu noktada özellikle alıcılar araçların hasar kayıtlarına bakarlar. Hasar kaydı birden çok karşılığı olan kavramdır ve detayları tam olarak bilinmemekte, özellikle de pert kaydı ve ağır hasar kaydı çok fazla karıştırılmaktadır.
Hasar Kaydı Nedir?
Hasar kaydı bir aracın kullanıldığı zaman diliminde kaza sonrası uğradığı tamiratları, tadilatları, değişen parçaları, boyaları ve diğer işlemleri gösterir. Hasar kaydı bilgileri tramer adı verilen ve devlete bağlı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıt altında tutulur.
Hasar kayıtları aracın geçirdiği ufak işlemler gibi büyük kapsamlı tamirleri, servis işlemlerini de kapsayabilir. Bir aracın hasar kaydının olması onun trafiğe çıkışına, alınıp satılmasına herhangi bir engel teşkil etmez. Alıcı hasar kaydı olan araçların da rahatlıkla kasko ya da sigortalarını yaptırabilirler. Gerekli bakım ve kontrollerinden sonra araçlarını kullanabilirler.
Ağır Hasar ve Pert Kaydı Nedir? Hasar Kaydı İle Farkı Nelerdir?
Araç alacakların asıl kafasını meşgul eden konu ise ağır hasar ve pert kaydı meselesidir. Araç kasko sahibi ise ve aldığı hasarın değeri sigorta beklindeyse sigorta şirketleri bu aracı ağır hasar kayıtlı olarak sisteme işler. Araca çekme belgesi verilir ve trafiğe yeniden çıkabilmesi için gerekli onarımların yapılması gerekir. Ağır hasar kayıtlı araç trafikte risk oluşturanlar sınıfına girdiği için kasko sigortasında farklılıklar oluşur.
Piyasadaki araçların büyük kısmı önden çekişli oldukları için önden darbe alan araçların büyük kısmı ağır hasarlı olur. Ağır hasar kayıtlı araçlar alınıp satılabilir ve herhangi yasal engel yoktur. Fakat aracın piyasa değeri aynı marka ve modellere göre düşer.
Pert kaydı ise bir aracın karıştığı kaza sonrasında tamamen kullanılamaz hale gelmesini ifade eder. Bir aracın pert sayılabilmesi için kazadan sonra %70 ve üzeri değer kaybetmesi gerekir. Ağır hasarlı araçların onarıldıktan sonra trafiğe çıkmasında bir sakınca yokken pert kayıtlı araçların trafiğe çıkması yasaktır. Bu durum plakaya işlenir. Pert kayıtlı bir aracın plaka sorgusunu yaptığınızda Trafikten Çekilmiştir kaydı karşınıza çıkar.
Bir aracın pert olup olmadığı eksper raporlarına göre belirlenir ve rapora göre araç pert ise sigorta sahibine gerekli bedel ödenir. Ödemeden sonra aracın bütün hakları sigorta şirketine geçer. Pert kayıt tam hasarlı olarak geçer ve aracın tamir masrafı piyasa değerinin en az yüzde 70’ine yaklaştı ise can güvenliği de düşünülerek araç trafikten men edilir.
Ağır hasar kayıtlı araçlar alınıp satılabilir ve herhangi yasal engel yoktur. Fakat aracın piyasa değeri aynı marka ve modellere göre düşer. Pert kaydı ise bir aracın karıştığı kaza sonrasında tamamen kullanılamaz hale gelmesini ifade eder.
Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bir aracın hasar kaydı, pert kaydı ve ağır hasar kaydı olup olmadığını farklı kanallardan sorgulayabilirsiniz. Araç kendi üzerinize kayıtlıysa e-devletteki tramer bölümünden sorgulama yapabilirsiniz. Satın almayı düşündüğünüz araçların kaydını ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin web sitesinden, 11890 Alo Hasar çağrı Merkezinden ya da plakayı 5664’e SMS atarak sorgulayabilirsiniz.