Ölen baba tarafından emekli maaşı alınması, maddi olarak bakıma muhtaç olan kişiler için düzenlenen bir durumdur. Dul veya yetim kızların mağdur olmamaları için devlet tarafından güvence altına alındıkları bir haktır. Ölen babadan dul kızına maaş hakkına elde edebilmek için bazı koşular gerekir. Bu koşulları hem ölmüş kişi, hem de maaşın kalacağı kişi sağlamalıdır.
Bu koşullar şöyle sıralanabilir;
- Vefat eden babanın sosyal güvencesi olması ve düzenli bir çalışma vaziyetinin olması.
- Vefat eden babadan kalan emekli maaşının bağlanacağı kişinin devlette çalışan bir memur olması.
18 yaşından küçük evlatlar ise hiçbir koşul gözetmeden yetim aylığı alabilir. Ancak ölen babadan dul kızına maaş talebi için kişinin evli durumda olmaması gerekir. Evlilik öncesi alınabilecek bu maaş hakkı evlenildiğinde ortadan kalkar. Fakat boşanma durumu olduğunda kişi, gereken başvuruları tekrar yerine getirdiğinde bu hakka yeniden kavuşabilir.
Vefatı gerçekleşmiş olan babanın erkek çocukları için ise sınır yaşı ortaöğretime devam ettiği sırada 20, yükseköğrenim için ise 25’tir. Kız ve erkek çocuklarının babalarının ölmeleri durumunda maaş talep edebilmeleri için karşılamaları gereken koşullar bunlardır. Bu koşulları karşılayanlar, ölen babadan dul kızına maaş talebi için gerekli belgeler ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapabilirler.
Vefat Etmiş Ebeveynlerin Emekli Maaşları Nasıl Talep Edilir?
- Ölen kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda güvencesi bulunmalıdır. Bu kişi, bu kuruma bağlı bir şekilde çalışmış olması gerekir.
- Vefat eden babanın emekli maaşı, öncelikle karısına bağlanır. Karısının vefat durumundan sonra ise babanın evlatlarına hisselerine düşen pay kadar emekli maaşı bağlanır.
- Ölen babadan dul kızına maaş hakkı dışında kalan bir durum ise yetim aylığıdır. Ölen babanın evlatlarının yetim aylığı almaları için ölen kişinin emekli olma zorunluluğu yoktur. Bunun için sadece ölen kişinin 900 günlük SSK primi ya da 1800 günlük Bağ-Kur primi yatmış olması yeterlidir. Bu primler yatırılmışsa ölen babanın vefatından sonra çocuklar, yetim aylığı alabilirler.
Ölen Babanın Maaşı İçin Dul Kızının Hak İddia Edebilme Durumları
Yetim kalan kız eğer tek evlatsa ya da babanın diğer çocukları bu hakları karşılamıyorsa babanın aldığı maaşın %50’lik kısmı yetim aylığı olarak kızına bağlanır. Buradaki durum babanın aldığı maaş değildir. Gereken şartlar sağlandığı sürece ölen babadan dul kızına maaş için yetim kalan kıza maaşın %50’si ödenir. Ancak babanın ölümünden sonra karısı hâlâ hayatta ise ya da maaşa hak sahipliğinde bulunan başka bir evlat daha mevcutsa bu ücret %50’den %25’e düşer. Yani kişi, babasından kalan ve babasının aldığı maaşın %25’ini alır.
Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru prosedürleri ölen kişinin sosyal güvence durumuna göre değişir. Ölen baba, Bağ-Kur veya SGK üyesi ise, bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmak yeterli olur. Ölen babadan dul kızına maaş hakkı talebinde ölen kişi devlet memuru ise maaş almak için Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvurmalısınız. Kamu Görevlileri Devlet Başkanlığı, Ankara’da, Sıhhiye semtinde bulunur.
Yetim aylığı başlanacak kişiden bazı belgeler de talep edilmektedir. Öncelikle SGK emeklilik talep formu ve başvuru yapan kişinin kimlik fotokopisi hazır olmalıdır. Eğer başvuru yapan kişi evlenip boşanmış ise eşinden ayrı yaşadığına ve boşandığına dair taahhütname ya da belgeleri başvuru esnasında yanında bulundurması gerekir.
Ölen baba, Bağ-Kur veya SGK üyesi ise, bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmak yeterli olur. Ölen babadan dul kızına maaş hakkı talebinde ölen kişi devlet memuru ise maaş almak için Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvurmalısınız.
Yetim Aylığı Konusunda Detaylı Bilgi
Ölen babadan dul kızına maaş konusunda detaylı bilgiye ulaşmak için kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmesi gerekir. Kuruma gidilip gerekli bilgiler verildiğinde kişi gerekli sorgulamaları yaparak ölen babasından bağlanacak maaş için başvurularını gerçekleştirebilecektir.