KOBİ, küçük ve ortak ölçekli işletme demektir. 250 kişinin altında çalışanı olan ve yıllık mali bilançosu 125 milyon lirayı aşmayan, mikro işletme ve küçük işletme olarak sınıflandırılan işletmelerdir. Ülke ekonomisi için faydalı ve itici bir güç konumundadır. Ben KOBİ miyim diye merak ediyorsanız, firma ve işletmenizde çalışan personel sayısı, işletmenizin yıllık net hasılatı ve yıllık mali bilanço toplamı ile sorgulayabilirsiniz. KOSGEB’in sitesinde bulunan KOBİ miyim sorularına cevap vererek en doğru şekilde öğrenebilirsiniz.
Hangi Firmalar KOBİ Sayılır?
Limited ve anonim şirketleri KOBİ’ler için en uygun şirket türleri arasındadır. Ortak ve hissedar olan kişiler şirketin borçlarından dolayı sorumlu değildirler. KOBİ olan firmalar genellikle bireysel ya da şahıs ortaklığına sahiptir. Firma ve şirketlerde firma sahibi-firma yönetici modeli uygulanır. Sahipli ve yöneticilik aynı kişi tarafından yapılır. Türkiye’de 3 milyon 221 bin firma KOBİ sınıfına girmektedir. Yıllık net satış hasılatı ve mali bilançosuna bakılarak hangi firmanın KOBİ sayılıp sayılmadığını öğrenebilir ve sınıflandırmasını yapabilirsiniz.
KOBİ Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre KOBİ olarak sınıflandırılan net satış hasılatı ve mali bilanço 250 milyon TL’ye çıkartılmış durumdadır. Ciro ve bilançoların artması ile limitlerde de artış yaşanmıştır. KOBİ olduğumuzu nasıl anlarız sorusuna gelecek olursak yönetmelikte belirtilen limitlere göre işletmenizin mali bilançosu, net hasılatı ve istihdam edilen işçi sayısı hesaplanarak KOBİ olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Ya da daha basit bir işlemle KOSGEB’in kendi sitesinden KOBİ miyim testini çözerek birkaç dakika içinde KOBİ olup olmadığınızı, sınıfınızı öğrenebilir ve destek, teşvik ve hibelerden işletmenizin sınıfına göre maksimum miktarda faydalanabilirsiniz.
KOBİ Olma Sınırları Nelerdir?
Mikro, küçük ve orta sınıflandırma sınırlarını öğrenerek işletmenizin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi birinin bu sınırları aşması veya aşmamasına göre sınırları çizilerek sınıflandırılmaktadır. KOSGEB tarafından sadece KOBİ’ler için verilen destek paketleri ve hibeleri mevcuttur. Bu nedenle işletmenizin ve KOBİ olmanın sınırlarını bilmek oldukça önemlidir.
Kriter türüne bakılarak, çalışan personel sayısı, yıllık net hasılat ve yıllık bilanço belirlenir. Tüm bu bileşenlerin 790 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan sınır ve rakamlara göre karşılaştırılması alınıp KOBİ olup olmadığınıza, sınıflandırmanıza ulaşabilir ve sınırlarını öğrenebilirsiniz.
KOBİ Nedir Neye Göre Sınıflandırılır?
Devletin çeşitli kurumları tarafından KOBİ’leri desteklemek amacıyla birçok fırsat, teşvik ve hibe sunulmaktadır. KOSGEB tarafından sınıflandırılması yapılan KOBİ’ler neye göre sınıflandırılır?
- Mikro işletmeler: Yıllık net satış hasılatı ve mali bilançosundan biri 1 milyon TL’yi aşmayan ve istihdam ettiği çalışan sayısı 10 kişiden az olan işletmelerdir.
- Küçük işletmeler: Mali bilançosundan ve yıllık net satış hasılatı ve biri 8 milyon TL’yi aşmayan ve istihdam ettiği çalışan sayısı 50 kişiden az olan işletmelerdir.
- Orta büyüklükteki işletmeler: Yıllık net satış hasılatı ve mali bilançosundan biri 40 milyon TL’yi aşmayan ve istihdam ettiği çalışan sayısı 250 kişiden az olan işletmelerdir.
KOBİ Kimlere Verilir?
Özellikle yeni işletme kuruyorsanız çok fazla masrafınız olacak ve destek, hibe ve teşviklere muhakkak ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenle KOBİ destek programlarına başvurarak maddi yükünüzü azaltabilir ve iş kurma aşamasında destek alabilirsiniz. KOBİ yeni iş alanına girecek kişilerin çoğunlukla aşina olduğu bir alandır. Devlet tarafından işletmelerin desteklenmesi, iç pazarda büyümesi, istihdam sağlaması ve ekonomiyi canlandırması için bazı teşviklerde bulunur. Esnaflara, firmalar ve şirketlere koşullarına uygun olarak, işletme sınırları dahilinde KOBİ yardımı yapılarak desteklenmektedir.
Merak edilen asıl soru ise KOBİ kimlere verilir, bu destekten nasıl faydalanılacağıdır. Yıllık net hasılatı dikkate alınarak, 250 kişinin altında çalışanı bulunan ve bilançosu 40 milyondan az olan kişilere verilmektedir. Bu kişiler küçük ve orta ölçekli KOBİ bağlamında destek görür.
Küçük işletmelere ve yeni iş kuracak kişilere KOBİ kredisi vererek desteklemek ve hibe desteği için mikro ölçekli KOBİ bağlamına göre destek ve teşvik verilir.
KOBİ Destek Kredisi Alma Şartları Nelerdir?
Destek ve teşvik kredisi alabilmek için bazı şartları muhakkak karşılamak gerekmektedir. Bunlar nelerdir?
- İşletmenin herhangi bir vergi borcu ve devlete borç kaydı olmaması gerekir.
- Banka kredi notunun düşük olması, kredinin zamanında ödenmemesi gibi durumlarda KOBİ desteğinden yararlanma olasılığınızı riske sokabilir. Banka kredi notunun düşmesinden KOBİ destek başvurusu yapılması halindedestek ve teşviklerden yararlanamayabilirsiniz.
- İşletme ve firmanız üzerinde ipotek kaydı bulunmamalıdır.
- KOBİ desteği için başvuracağınız işletmeniz faal durumda ve işler durumda olmalıdır.
KOBİ Bankacılığı Nedir?
KOBİ olarak adlandırılan küçük ve orta büyüklükteki işletme ve firmaların her türlü maddi ve finans ihtiyaçlarını karşılamak adına yapılan tüm bankacılık faaliyetlerine KOBİ bankacılığı denmektedir. Yalnızca KOBİ’lerin faydalanabileceği fırsat ve destekler sunarak büyümeleri yönünde adımlar atmalarını sağlar. Amaç her zaman küçük ve orta işletmelerin büyümesini sağlamaktır. KOBİ bankacılığı, KOBİ’lerin korunması ve iş kurarken yatırımlarını doğru bir şekilde yapabilmesini sağlar.