Günümüzde oldukça popüler bir kavram olarak öne çıkmakta olan genel doğum borçlanması, söz konusu pek çok farklı temel işkolu ve sektör için de oldukça önemli bir konumda yer almaktadır. Genel olarak çalışan kadınlar için oldukça önemli olan söz konusu bu durum, birçok farklı temel şartı da beraberinde getirmektedir.
Temel sigorta hizmetleri açısından da oldukça önemli olan mevzu bahis bu haklar, doğum yapacak her türlü çalışan kadın için de geçerli olarak öne çıkmaktadır. Dünyanın pek çok farklı bölgesinde olduğu gibi ülkemizde de genel çalışan bireylere verilmiş olan bu temel hak, özellikle doğum yapan kadın çalışan bireyler için oldukça önemli bir konumda yer almaktadır.
Doğum Borçlanması Tam Olarak Nedir?
Genel ölçüde çalışma hayatından belirli bir süre boyunca doğum sebebiyle uzak kalan kadınların geriye dönük olarak prim ödeme yapmasına olanak tanıyan sisteme, doğum borçlanması sistemi adı verilmektedir. Böylelikle kadın bireylerin çalışmadığı süre içerisindeki primleri için çok daha sonradan toplu bir şekilde ödeme imkânı sağlayan sistem, bilhassa yapılan yeni düzenleme çerçevesinde de üç çocuk üzerinde altı yıla kadar prim kazanma imkânı elde edilmesini de sağlamaktadır.
Belirli başlı şartlar doğrultusunda çalışmakta olan her türlü işkolu ve sektör içerisinde çalışmakta olan kadın bireylerin kullanabildiği söz konusu bu gibi temel haklar, pek çok farklı şartı da beraberinde getirmektedir.
Genel ölçüde çalışma hayatından belirli bir süre boyunca doğum sebebiyle uzak kalan kadınların geriye dönük olarak prim ödeme yapmasına olanak tanıyan sisteme, doğum borçlanması sistemi adı verilmektedir.
Doğum Borçlanması Sürecinde Hangi Tarihler Dahildir?
Temel olarak 4A SSK’lı olmak suretiyle en az 1 gün çalışmış olan kadınların tabi olabildiği genel doğum borçlanması sürecinde çocuğun sağ doğmuş ve yaşıyor olması da bir diğer önemli kriterdir. İşten ayrıldıktan sonra herhangi bir zaman aralığında doğum yapmış olması da elzem olan kadın bireyler, söz konusu bu tip borçlanma hakkından da direkt olarak faydalanabilmektedir.
İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl gibi bir süreç dolmadan ikinci doğumunu yapmış olan kadın bireyler, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süreç ile söz konusu ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık bir sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilmektedir.
Doğum Borçlanması Durumu ve Genel Şartları
Pek çok farklı temel şartı bünyesinde ihtiva etmekte olan söz konusu doğum süreci için borçlanma hakkı, dünyanın birçok farklı noktasında olduğu gibi ülkemiz olan Türkiye’de de oldukça önemli bir konumda kendisine yer bulmaktadır. Genel ölçüde doğum yapan kadınların emeklilik sürecini korumak amaçlı olarak öne çıkan bu gibi haklar, ilgili bireylerin de oldukça büyük bir dikkatle takip ettiği çeşitli önemli süreçlerdir. Oldukça geniş kitleleri direkt olarak ilgilendirmekte olan söz konusu bu gibi temel haklar, genel olarak ülkemiz olan Türkiye’nin kamuoyunda da oldukça büyük ölçüde yankı uyandırmaktadır.