Emekli vatandaşlara kaplıca tedavisi koşulları, bu hizmetten yararlanmak için gerekli unsurlar arasında yer alır. 2022 yılında bedava olacak şekilde kaplıca hizmetinden yararlanmak isteyen emekli vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kaplıca tedavisi hizmeti verilmektedir. Emekliye kaplıca tedavisi şartları hakkında detaylı bilgilere sahip olarak siz de bu hizmetten tamamen ücretsiz biçimde yararlanıp hastalıklarınıza şifa bulabilirsiniz.
SGK kaplıca tedavisi koşulları şu şekilde sıralanabilir:
Emekli hastanın mutlaka hastaneden kaplıca tedavisi için sağlık kurulu raporu alması gerekir, ayrıca raporda hastalığın ne olduğu, nasıl tedavi uygulanacağı ve tedavinin kaç gün süreceği gibi bilgiler yer almalıdır, raporun süresi 6 ay olduğu için rapor alan hastaların ilk 6 ay içinde kaplıcada tedavi olması gerekir, kaplıcaya gitmeden önce hastaneden mutlaka sevk alınması gerekir, kaplıcaların Sağlık Bakanlığı onaylı ve izinli kaplıca tesislerinden biri olması şarttır, rapor sahibi hastanın aile üyeleri kaplıcalara başvuru yaparsa, ödemeleri kendi ceplerinden karşılanır.
Emeklilere Ücretsiz Kaplıca Tedavi Fırsatı
Emeklilere ücretsiz kaplıca tedavi fırsatı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gerekli şartları taşıyanlara sunulan bir fırsattır. Öncelikle emekliye ücretsiz kaplıca veya termal otel gibi bir durum söz konusu değildir. SGK tarafından yayınlanan tebliğde 3. maddede “Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebilirler.” ifadeleri yer alır.
Dolayısıyla işletme izni olmayan kaplıcalar için herhangi bir ödeme yapılmadığı için kaplıca seçiminde dikkatli olunması gerekir. Bir başka deyişle SGK’nın ödeme yapabilmesi için ilk olarak kaplıca tesisine sağlık bakanlığının işletme izni vermesi şarttır. Bu koşullara uymayan durumlarda emekliler ücretsiz biçimde kaplıca tedavisi hizmeti alamazlar.
SGK Kaplıca Tedavisi Desteği Nedir?
SGK kaplıca tedavisi hizmeti, özellikle kronik rahatsızlıkları olan emekli vatandaşlara tanınan bir imkandır. Yıllarda SGK’ya bağlı çalışmış ve kurumdan emekli olmuş kişiler için anlaşmalı olan kaplıcalarda ücretsiz tedavi görme hakkı tanınır. Bunun için Türkiye’nin dört bir yanındaki emekli vatandaşların yerine getirmesi gereken şartlara dikkat etmeleri önem arz eder. Öncelikle hastaneden kaplıca tedavisi için sağlık kurulu raporu alınması şart olduğu için bu tür tedaviye ihtiyacı olmayanlar için bu hizmet verilmez.
SGK Kaplıca Tedavisi Şartları Nelerdir?
SGK kaplıca tedavisi koşulları şu şekilde sıralanabilir:
- Emekli hastanın mutlaka hastaneden kaplıca tedavisi için sağlık kurulu raporu alması gerekir.
- Ayrıca raporda hastalığın ne olduğu, nasıl tedavi uygulanacağı ve tedavinin kaç gün süreceği gibi bilgiler yer almalıdır.
- Raporun süresi 6 ay olduğu için rapor alan hastaların ilk 6 ay içinde kaplıcada tedavi olması gerekir.
- Kaplıcaya gitmeden önce hastaneden mutlaka sevk alınması gerekir.
- Kaplıcaların Sağlık Bakanlığı onaylı ve izinli kaplıca tesislerinden biri olması şarttır.
- Rapor sahibi hastanın aile üyeleri kaplıcalara başvuru yaparsa, ödemeleri kendi ceplerinden karşılanır.
SGK Emekliye Kaplıca Tedavisi İçin Ne Kadar Ödüyor?
SGK emekliye kaplıca tedavisi ödemesi, 2021 yılında en fazla 21 günlük ödeme şeklinde verilir. Hastalar için günlük 16 TL civarında bir ödeme yapılır ve buna banyo kaplıca ödemesi adı verilir. Bunun dışında hastanın kaplıca içinde kaldığı süre boyunca yapacağı kişisel harcamalar SGK tarafından karşılanmayıp tamamen hastanın kendi faturasına yazılır.
Öte yandan kaplıcalara başvuruda bulunan hastaların tercihleri farklılık gösterdiği için bu alanda anlaşma yapılabilmesi mümkündür. Örnek olarak devlet ödemesi ile tesisin verdiği hizmetler konusunda anlaşma yapılır ve bu kapsamda sağlık raporunda refakatçiye yer verilirse onun için de ayrı ödeme yapılır. Son olarak emekli hastanın ikamet ettiği ilde yer alan bir kaplıca tesisi seçilmiş ise ödemeler yüzde 50 oranında düşer.
Kaplıca Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Kaplıca tedavisi seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, hastaların ekstra masraflarla karşılaşmaması için önemlidir. Bu noktada kaplıcada konaklama ücretleri SGK tarafından karşılanmaz. Ayrıca refakatçi raporu yoksa aile üyelerinin konaklama ve kaplıca banyo ücretleri kendi ceplerinden verilmelidir. Emekliye kaplıca tedavisi şartları her yıl olduğu gibi SGK tebliğ namesi ile duyurulmaktadır.