Günlük yaşamda anlaşmalı boşanmada pek çok çiftin maaş kesintileri boşanmalarına rağmen aynı evde hala yaşamını sürdüren çiftler için geçerli oluyor. Bu durumda kişilerden bazıları anne ya da babasından kalan emekli maaşlarını alabilmek adına anlaşmalı olarak boşanıyor. Bunun sonucunda da maaş almaya devam ediyor. Devlet ise bu tarz durumların önüne geçebilmek adına, bazı yaptırımları ya da kuralları yasaya koyuyor.
Anlaşmalı Boşanma Ve Maaş Kesintisi

Çiftler anlaşmalı bir şekilde boşanıp, aynı evde yaşamaya devam ettiği zaman maaş almaya devam ediyor. Fakat bu durum devlet tarafından fark edildiği zaman da kişiye cezalar veriliyor. Anlaşmalı boşanmada kişiler maaş alma adına devleti yanıltıyorsa ve de emekli maaşı elde etmek için böyle bir durum gerçekleştirdi ise bu bir suç oluyor.
Bu durumda yasal bakımdan kamuyu dolandırmak kapsamında yaptırımlara tabi oluyor. Vefat eden ve sigortalı olan bir kişinin çocuğu, kişinin emekli maaşından %75 oranında faydalanıyor.
Aynı zamanda vefat etmiş olan sigortalının bekar veya dul kızı var ise onlar da % 25 miktarında yetim maaşı alıyor. Anlaşmalı boşanmalarda da bu maaş tekrardan çocuğa bağlanıyor. Maaşı sadece geçim sıkıntısı veya diğer sebeplerle anlaşmalı boşanma ile bağdaştıran kişiler, suç işlemiş oluyor.
Maaş Kesintisi Yapılmayan Anlaşmalı Boşanmalar
Genel olarak bakıldığı zaman anlaşmalı boşanmalarda maaş kesintisinin yapılmaması için, çiftlerin aynı evde yaşamaması gerekiyor. Bu konuda 5510 sayılı kanunda 56.maddeye bağlı olarak eşi ile boşanması gerçekleşmiş olan kişiler hala aynı evde yaşamaya devam ediyorsa, maaş alamıyor.
Bunun dışında bir kişi yasal olarak evli değil fakat başkası ile aynı evde yaşıyorsa, evlilik ve de boşanma gibi durumlar da söz konusu olmadığından maaşlarında herhangi bir kesinti olmuyor. Eski eşin de arada bir eve gelmesi, maaş kesintisi gibi bir durumun ortaya çıkmasına neden olmuyor.
Aile Üyelerinden Maaş Almak İçin Anlaşmalı Boşanma

Genelde vefat eden babadan maaş almak adına anlaşmalı boşanan pek çok çiftler, bazı yaptırımlara tabi tutuluyor. Bu konuda babadan yetim aylığı almak adına bazı şartlar ortaya çıkıyor. Bu şatlar devletin kişilerin haksız kazanç elde etmelerini engellemek için almış olduğu bir takım önlemler olmaktadır.
Bu konuda ortaya çıkan şartlar şu şekildedir:
- Herhangi bir yerde sigortalı bir şekilde çalışmıyor olması gerekiyor.
- Kişin aylık almaması gerekiyor.
- Kişinin bekar veya da dul olması gerekiyor.
- Vefat etmiş olan anne ya da babadan maaş alınması için evli olmaması şartı aranıyor.
Bu şartlar neticesinde kişi uygun olan koşullar altında anlaşmalı boşanma sonrası maaş almaya hak kazanmaktadır. Genel olarak bu koşullara sahip olmayan kişiler maaş konusunda da olumlu sonuçlar almamaktadır.
Anlaşmalı Boşanmada İhbar Etme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanmalarda suç işleyen çiftleri şikayet etmek herkes tarafından yapılabiliyor. Genelde suç işleyen çiftler de haksız kazanç elde ettikleri için SGK kurumlarına şikayet ediliyor. Aynı zamanda Alo 170 iletişim merkezi de aranarak bu durum ihbar ediliyor. Ayrıca; anlaşmalı bir şekilde boşanan, fakat maaş almaya da devam eden çiftler BİMER’e ihbar ediliyor.
Anlaşmalı Boşanma Tespiti
SGK anlaşmalı boşanmanın tespitini yapılan ihbarlar sonucunda tespit ediyor. SGK çerçevesinde boşanmalarına rağmen aynı evde kalmaya devam eden çiftler, farklı şekillerde yaptırımlara tabi oluyor. SGK denetimlerini şikayetlere göre yapıyor.